Overview

NAK Design Strategies worked with KPMB Architects on the design of the TIFF Bell Lightbox, a landmark new cinema destination in downtown Toronto. The 5-storey podium building houses the public and private cultural features of the institution – five cinemas, two restaurants, a museum, administrative offices, production space, and an archive library. At the street level, NAK created a black granite “grand carpet” under the main entrance marquee on King Street, along with a sidewalk patio for the building’s café. The building’s continuous canopy, moveable heaters and a row of moveable fiberglass planters planted with evergreens allow the patio to be used in three seasons, animating the adjacent sidewalk. Above the cultural facilities, a stepped, amphitheatre-like roof ascends the King Street frontage to meet the amenity terrace of the 42-storey residential tower. NAK created luxury spaces for dining, festival events and everyday living on the building’s multiple terraces including a meditation garden planted with ornamental grasses and a split rock sculpture by artist Peter Powning.

Awards

2012 Ontario Association of Architects Award of Excellence

2012 Azure Magazine, AZ People’s Choice Award

2011 Pug Awards, Best in Show

2011 Toronto Urban Design Award of Excellence

Location

Toronto, Ontario, Canada