Overview

This five-acre, L-shaped park was re-launched in 1999, replacing an aging 40 year-old park of disjointed facilities with a new recreation centre including an outdoor swimming pool, skating canal and splash pad. NAK Design Strategies worked with Shim Shutcliffe Architects to create a site for recreation where landscape and architecture are interwoven, introducing artificial topography to a largely flat context. The form of a canal was created as a linear rectangle surrounded by grassed embankments, offering a skating rink in winter and a reflecting pool in the summer. An environmentally –sensitive approach preserved existing trees, added 150 new trees and used excavated fill to create the new landforms. Views through the park are enhanced by an aesthetic treatment of functional linkages, including a 75 foot long cor-ten steel bridge linking both sides of the canal, lines of custom lamp poles, and an allee of lindens.

Awards

Governor General’s Award

Canadian Architect Award of Excellence

Location

Toronto, Ontario, Canada