Overview

Named for its surrounding landscape, the Ravine House is fundamentally concerned with its relationship to its woodland ravine setting. NAK Design Strategies worked with KPMB Architects in the design and construction of this new property to create a landscape which reflects the contemporary design of the house while honouring its natural habitat. From the street, the driveway rises up to meet the house along a curved wave of ornamental grasses. From the driveway, a terraced walkway wraps around the house, leading visitors past a wooden screen into the immersive territory of the ravine beyond. Slabs of highly polished granite and structured lines of planting play off one another and are juxtaposed with the wildness of the woodland beyond. At the back of the house, a limestone terrace with a pool and dining area hangs over the steep bank. Oversized glass and mahogany panels slide open to provide a direct indoor/outdoor relationship between the house and the terrace.

Awards

2004 Architecture Magazine, Home of the Year Award

2003 Ontario Association of Architects Award of Excellence

Location

Toronto, Ontario, Canada