Overview

NAK designed the community fabric of The Preserve, located in north Oakville, as an interconnected system that unites the surrounding environmental and open space system. Integration of built form with natural areas is chiefly accomplished through the creation of a central Channel Spine, which serves as the focal unifying element for the entire development.

The Preserve was designed with sustainability in mind by preserving existing heritage features and proposing naturalized stormwater management systems and increased tree canopy coverage. Homes front parks, ponds, and open space systems, while the layout and streetscape design encourages walking and active transportation. NAK performed the early visioning for the project, including interface design between architecture, landscape, naturalized channel, urban pond, stormwater management, and streetscape.

Location

Oakville, Ontario, Canada