Overview

The new home of the elderly Sisters of St Joseph forms a sinuous line between the Don Valley to the north and the low-rise urban fabric of the city to the south. The four-storey building articulates both an individual contemplative life and the community engagement of the sisters’ ministries with a design focused on sustainability and a respect for nature. NAK Design Strategies developed a landscape design which expressed this relationship and a strong duality between indoor and outdoor spaces. Cor-ten steel-edged planters, wide pathways, and a long wooden bench echo the wave-like curves of the building. The tranquil setting is punctuated by a large reflective fountain and the movement of large swaths of ornamental grasses in the wind.

Awards

2014 The Living City Environmental Awards

2014 Governor General’s Medal in Architecture

2014 World Architecture News Healthcare Awards, Best Hospital Upgrade

Location

Toronto, Ontario, Canada